Over het project

1. Samenvatting

Midden in ons land staat een op het eerste gezicht nogal merkwaardig monument: de Pyramide van Austerlitz. Veel mensen gaan er een dagje uit. Pyramide is altijd een grote bezienswaardigheid geweest voor mensen uit de omgeving. En voordat de Pyramide gebouwd was, was het legerkamp dat vlakbij die plaats lag een grote attractie.

De Pyramide is gebouwd door Franse en Nederlandse soldaten in dienst van Napoleon, in een tijd die we nu ‘de Franse Tijd’ noemen, een bijzondere periode in onze geschiedenis die duurde van 1795 tot 1813.

Met de Pyramide als uitgangspunt gaan de leerlingen in dit project op zoek naar antwoorden op de vragen: wie heeft die piramide gebouwd en waarom? En waarom daar? Stap voor stap gaan ze terug in de tijd. Wat deden die soldaten daar? Wat merken wij nu nog van de Franse tijd? Hoogtepunt van het project is een bezoek aan de Pyramide waarbij nog veel meer geleerd en ontdekt wordt.

Het project sluit goed aan bij de leerstof van groep 7 (soms 6 of 8) over de Bataafse Republiek en Lodewijk Napoleon.

Photo 08 09 16 13 55 20 web groot

2. Lessenoverzicht

 • Les 1 Een piramide in Nederland?! - 45 minuten
 • Les 2 De Franse Tijd - 45 minuten
 • Les 3 Bezoek aan de Pyramide van Austerlitz - 90 minuten (exclusief reistijd)
 • Les 4 De Pyramide nu en in de toekomst - 30-60 minuten (afhankelijk van de gekozen creatieve opdracht)
  * De totale tijdsinvestering bedraagt minimaal 210 minuten

 

3. Praktische informatie

Om de leerlingen optimaal van dit lesmateriaal te laten profiteren moet je als leerkracht op een aantal zaken letten:

 • De voorbereidingslessen op school zijn onmisbaar: tijdens de excursie wordt voortgebouwd op de in deze lessen opgedane kennis.
 • Bij de Pyramide ben jij als leerkracht verantwoordelijk voor de orde. Op deze manier kan de rondleider/begeleider zich geheel op de inhoudelijke kant van de les richten.
 • Als er voor de fiets-/bus-/autotocht naar de Pyramide ouders nodig zijn, vergeet dan niet deze tijdig te regelen.

Naast deze docentenhandleiding heb je ook nodig:

 • Werkboek (hier te downloaden)
 • Informatieboekje over de Franse Tijd (opgestuurd per post)

 

4. Evaluatie 

We zijn benieuwd naar je mening over dit project en het lesmateriaal. Wat was goed? En wat kan beter? Mail je op- en/of aanmerkingen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

5. Filmpjes en foto's 

Zijn er filmpjes en foto's van/tijdens het project gemaakt? Bijvoorbeeld van van het bezoek aan de Pyrimade? Wij zien ze graag! Je kunt ze mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..